Met de feestdagen voor de deur is het weer tijd om je mooiste pak uit de kast te trekken. Voor feestelijke gelegenheden hoef je niet per se een nieuw pak aan te schaffen maar geef je je huidige collectie een kleine upgrade. Hoe? Met een mooie das of strik uiteraard! Stap dan wel af van traditioneel blauwe en ga voor shiny rood, goud of een leuk patroontje. Nog niet zo thuis in het knopen hiervan? Volg één van onderstaande how-to’s en je maakt geheid indruk. Hieronder enkele favorieten van de tailors van Suit Yourself.

De Four-in-Hand
Deze knoop is de eenvoudigste en meest gangbare manier om een das te knopen en is te gebruiken voor de meeste gelegenheden. Door zijn lange en smalle knoop is deze zeer geschikt voor mannen met een kortere nek, door de Four-in-Hand knoop oogt de nek langer. Voor de lengte van een das geldt dat de punt van de stropdas net op de riem moet vallen. Deze regel is overigens voor alle knopen van toepassing.

De Windsor knoop
Een bekende knoop die vaak gebruikt wordt tijdens sollicitaties of belangrijke gesprekken omdat het een bepaalde zekerheid uitstraalt. Dit komt door de breedte van de knoop. Hierdoor is hij ook meer geschikt voor mannen met een langere nek. De Windsor knoop past goed bij een overhemd met een ‘cutaway’ boord, deze is schuiner naar achteren gesneden dan de ‘classic’ boord waardoor er meer ruimte ontstaat.

De Windsor knoop

De Strik
Door zijn formele en elegante uiterlijk wordt de strik vaak gebruikt bij een ‘black-tie’ evenement of andere feestelijke gelegenheden. Bij het knopen van de strik moet op een aantal punten gelet worden. Zo mag de strik nooit groter zijn dan het breedste gedeelte van de nek en de punten van de boord van het overhemd moeten altijd net onder de strik vandaan komen. Of ga voor een ‘smoking’ boord. Hierbij zijn de punten onzichtbaar.

De Strik

Wil je echt indruk maken op je baas of collega’s? Zeg dan altijd ‘das’ in plaats van ‘stropdas’. Ondanks dat het woord ‘das’ onofficiëler klinkt, is dit wat de etiquette voorschrijft.